Hoe we samenleven
In ons gezinshuis bieden we een positief en stimulerend opvoedklimaat, met een duidelijke basisstructuur en een open, warme sfeer. Jongeren krijgen hier de ruimte om te groeien in zelfstandigheid, waarbij fouten maken mag – het hoort bij leren. We vinden het belangrijk dat jongeren zich ontwikkelen tot autonome, zelfbewuste mensen, met begeleiding die aansluit bij wie ze zijn en wat ze nodig hebben.
Ons huis staat in Riethoven, een rustig dorp vlak bij Eindhoven. De omgeving biedt jongeren veel rust en vrijheid. In onze ruime tuin – mét zwembad – is altijd iets te doen of juist even niks. De stad is goed bereikbaar met de bus, maar de meeste jongeren gaan naar school of werk in de omliggende dorpen. Die combinatie van rust en bereikbaarheid werkt in de praktijk heel goed.
Wat we jongeren meegeven
Onze opvoedstijl is relationeel, duidelijk en gericht op groei. Jongeren doen mee in het leven van alledag: koken, klussen, omgaan met geld en verantwoordelijkheden in en om het huis. Wessel betrekt jongeren hier graag bij – met zijn liefde voor koken en praktische aanpak weet hij jongeren op een natuurlijke manier mee te nemen.
We werken vanuit vertrouwen in wat jongeren kunnen en stimuleren hen om hun talenten te ontdekken en versterken. Sport, creativiteit, toneel of muziek – we moedigen aan wat past bij de jongere en bijdraagt aan een gezond zelfbeeld en sociaal netwerk.
We zijn helder over onze grenzen. Zo hanteren we het NIX18-principe: geen roken of drinken onder de 18. Daarover gaan we altijd het gesprek aan. Jongeren worden gestimuleerd om bewuste keuzes te maken, met ruimte om te leren en te praten over normen, grenzen en verantwoordelijkheid.
Iedere jongere heeft een eigen slaapkamer en wordt benaderd vanuit talent, ontwikkeldoelen en hulpvragen. Respect en gelijkwaardigheid vormen de basis. Jongeren mogen bij ons zijn wie ze zijn, geloven wat ze willen en leren hun mening te vormen én uiten – zolang dat gebeurt met respect voor de ander. In een huis waar jongeren met verschillende achtergronden samenleven, besteden we hier bewust aandacht aan. We leren van en met elkaar – elke dag opnieuw.
Voor wie wij er zijn
In ons gezinshuis bieden we een veilige, stabiele en warme plek aan jongeren van 12 tot 21 jaar die baat hebben bij een kleinschalige, voorspelbare en relationele omgeving. We werken trauma-sensitief, kijken voorbij gedrag en sluiten aan bij wat een jongere nodig heeft om tot ontwikkeling te komen.
Wij zijn er voor jongeren die:
- behoefte hebben aan rust, structuur en nabijheid;
- kunnen functioneren in een gezinsgerichte setting met begeleiding;
- willen werken aan zelfvertrouwen, relaties en sociale vaardigheden;
- hulpvragen hebben op het gebied van hechting, emotieregulatie of psychiatrische kwetsbaarheid (zoals ASS, ADHD, angst, depressie of PTSS).
Onze begeleiding richt zich op het dagelijks leven: samenleven in huis, naar school of werk gaan, vrijetijdsbesteding en het opbouwen van een sociaal netwerk.
Wat niet past binnen ons gezinshuis
Soms is de zorgvraag te intensief om binnen onze gezinssituatie op een veilige en verantwoorde manier begeleiding te bieden. Om duidelijkheid te geven over onze grenzen, benoemen we hier waarvoor wij geen passende plek kunnen zijn.
Wij bieden géén zorg aan jongeren:
- met ernstig agressief of gewelddadig gedrag dat niet te begrenzen is in een huiselijke setting;
- met actieve verslavingsproblematiek of middelengebruik dat onvoldoende onder controle is;
- waarbij sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag – zowel dader- als slachtoffergedrag dat specialistische, intensieve begeleiding vraagt;
- die actief suïcidaal gedrag vertonen waarvoor voortdurende individuele veiligheid en monitoring noodzakelijk is;
- die een relatie willen aangaan met een andere jongere binnen het gezinshuis – omdat we samenleven als gezin en daarin veiligheid en rust voor iedereen willen bewaken.
We maken hierin bewust keuzes, zodat we jongeren die bij ons wonen de stabiliteit, veiligheid en aandacht kunnen blijven bieden die ze nodig hebben.